Nejlikerevolutionen och den svenska Portugal-solidariteten 1974–1981

Redigerad och med en introduktion av Carl Marklund
Publication book cover

Olsson, Jan; Marklund, Carl

2024

I april 1974 föll den portugisiska diktaturen. Nejlikerevolutionen fick sitt namn av att folket firade friheten genom att sätta blommor i de revolutionära soldaternas gevärspipor. Kaptensrörelsen, MFA, ledde den fredliga revolutionen, medan de politiska partierna inledningsvis spelade en begränsad roll. Risken för ett bakslag för den sköra demokratin var påtaglig i ett Europa präglat av kalla krigets spänningar. Olof Palme och Socialistinternationalen stöttade det nyligen återupprättade portugisiska socialistpartiet, och den svenska socialdemokratiska arbetarrörelsen initierade ett omfattande stödprojekt, Portugalkampanjen. 

Här redogör Jan Olsson för sina efterforskningar och egna erfarenheter av denna relativt okända episod i den svenska arbetarrörelsens solidaritetsarbete. Texten har redigerats av Carl Marklund som även bidragit med ett förord.  

Jan Olsson (1943) har arbetat på Metall bl.a. som internationell sekreterare. Han har vidare verkat inom kooperationen med EU-frågor samt med flera europeiska uppdrag inom civilsamhälle och idéburen sektor. Hans intresseområden rör framförallt socialt företagande, arbetsmarknad, näringspolitik, regionalpolitik och lokal utveckling samt politiken i södra Europa och Latinamerika. 

Carl Marklund (1974) är verksam som forskare vid Samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola samt Jyväskyläs universitet. Hans forskning behandlar bl.a. samhällsplaneringens idéhistoria, Sverigebilden i utlandet samt småstaternas geopolitik, särskilt i Norden och Östersjöregionen.

Huddinge : Södertörns högskola, 2024. s. 125.

ISBN 978-91-89615-49-6

Issues of Contemporary History / Samtidshistoriska frågor, 2004-8858; 49

Ladda ner som pdf
Mer information i DiVA
Boken på prisjämförelsetjänsten Bokfynd
Låna boken