Steel as the Answer?

Viking Bodies, Power, and Masculinity in Anglophone Fantasy Literature 2006–2016
Publication book cover

Bark Persson, Anna

2023

Den här avhandlingen undersöker vikingamotivet i den samtida engelskspråkiga fantasylitteraturem med fokus på maskulinitet, makt, kroppslighet och sexualitet. Studien tar avstamp i queerteoretiska perspektiv på maskulinitet och queer läsning som metod och förstår vikingen som på samma gång direkt kopplad till idéer om legitimering av normativa och hegemoniska former av maskulinitet och öppen för (queera) omförhandlingar och möjligheter bortom normativa manliga maskuliniteter.

Empiriskt utgår avhandlingen från en relativt ny subgenre av fantasy, gritty fantasy, som är djupt sammankopplad med samtida diskussioner kring maskulinitet i relation till misslyckande och kris och där vikingamotivet ofta har en framskjuten roll. Texterna som avhandlas är Joe Abercrombies TheFirst Law (2006–2012) och The Shattered Sea (2014–2015), Richard K. Morgans A Land Fit for Heroes (2008–2016), Mark Lawrences The Red Queen’s War (2014–2016) samt Elizabeth Bears och Sarah Monettes The Iskryne Saga (2007–2015).

Vikingen framträder som ett motiv som är djupt sammanbundet med idéer om det förflutna och historia, men som inte enbart kan reduceras till det. I stället förstår avhandlingen vikingen som en medial representation a vspektakulär, kroppslig actionmaskulinitet och sätter den i relation till fantasytexten och fantasyvärldsbygget samt mer generella idéer om Norden. Vidare har den maskulina vikingen länge symboliskt kopplats ihop med reaktionära idéer om vit överhöghet, misogyni och homofobi, och avhandlingen intresserar sig för hur vikingens maskulinitet kan förstås bortom något som enbart förhåller sig till män eller mäns angelägenheter.

Studien diskuterar vikingen i relation till rumslighet, temporalitet och kroppslighet och finner att i fantasytexten skildras vikingen med fokus på en stark, muskulös kropp och som en barbarisk Andra från det förflutna, i opposition mot såväl civilisation som modernitet och framtid. Här positioneras vikingen som en eskapistisk möjlighet utanför och i motsats till det nyliberala, senkapitalistiska samhället och disciplinär makt. Vidare, via postfeministiska perspektiv på maskulinitet, finner avhandlingen att fantasyvikingen också verkar svara mot feministisk och queer kritik av traditionella och homofoba former av maskulinitet genom att omforma vikingen och positionera den som ett objekt för olika former av (queera) begär. Samtidigt blir vikingen också en symbolisk tillflykt för konservativa idéer om maskulinitet, där ängslan över en förmodad förlust av traditionellt manliga egenskaper och manlig makt i senmoderniteten kan projiceras och upplösas.

Huddinge : Södertörns högskola, 2023. s. 134.

ISBN 978-91-89504-32-5

Södertörn Doctoral Dissertations, 1652-7399; 216

Ladda ner som pdf
Mer information i DiVA
Boken på prisjämförelsetjänsten Bokfynd
Låna boken