Varieties of Supernatural Experience
the Case of High-Functioning Autism
Visuri, Ingela
2019
Denna avhandling tar avstamp i den hypotes inom kognitionsvetenskaplig religionsforskning som föreslår att människors förmåga till mentalisering också ligger till grund för upplevelser av kommunikation med övernaturliga väsen, som exempelvis gudar, änglar och spöken. Då autistiska personer ofta har svårt att just läsa av andra människors avsikter har forskare utgått från att autistiska individer inte borde intressera sig för, eller förstå sig på, trosföreställningar kring andeväsen med osynliga sinnen. Den här avhandlingen vänder dock på frågan: hur kommer det sig att autistiska personer – trots utmaningar i social kommunikation med andra människor – ändå engagerar sig i övernaturliga väsen som uppfattas ha egna sinnen och viljor?
Genom att undersöka sådana föreställningar hos 17 unga vuxna (16-21 år) med högfungerade autism som alla beskriver sig själva som religiösa och/eller andliga, syftar avhandlingen till att bidra med nya insikter gällande autistisk och religiös kognition. Forskningsfrågorna undersöker: (1) kognitiva aspekter av upplevd kommunikation med osynliga aktörer, i jämförelse med mänsklig interaktion, (2) förekomsten av till synes oförklarliga, förkroppsligade upplevelser som sker utan yttre stimuli, och hur denna relaterar till upplevelser av övernaturlig agens, och (3) den psykologiska funktionen hos parasociala (fiktionsbaserade) relationer i imaginära världar.
Detta tvärvetenskapliga projekt anknyter till forskning inom kognitionsvetenskaplig religionsforskning, kognitiv samt kritisk autismforskning, och psykologisk antropologi. Både kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder tillämpas för att möjliggöra en kalejdoskopisk översikt över de ämnen som utforskas, samt för att främja dialog mellan forskare inom medicinska och humanistiska forskningsdiscipliner. Avhandlingen bidrar med intervjupersoners personliga inifrånperspektiv angående autistisk och religiös kognition, som här förstås som dynamisk interaktion mellan neural, kulturell, förkroppsligad och kontextberoende information.
I Publikation I föreslås att icke-förkroppligad interaktion med exempelvis andeväsen underlättar mentalisering för autistiska individer, eftersom de i vardaglig social kommunikation och interaktion har svårt att synkronisera ansiktsuttryck, kroppsspråk och intonation. I Publikation II undersöks förekomsten av oförklarliga, kroppsliga upplevelser hos autistiska individer. Intervjupersonernas tillskrivande av övernaturlig agens analyseras som en meningsskapande funktion som både skapar förtrollning och får oförklarliga upplevelser att framstå som mindre skrämmande. Resultaten i Publikation III pekar mot att imaginära världar och parasociala relationer fungerar som ’simulatorer’ där autistiska individer konstruerar hanterbar social interaktion, vilket samtidigt bidrar med social övning. I Publikation IV diskuteras teoretiska och metodologiska aspekter kring studiet av otypisk kognition. En central slutsats är att deltagarna i studien dras till överempiriska världar just på grund av de osynliga sinnen som dessa innehåller, eftersom de är särskilt hanterbara för autistiska individer.
Huddinge : Södertörns högskola, 2019. s. 412.
ISBN 978-91-88663-70-2
Södertörn Doctoral Dissertations, 1652-7399; 165
- English Studies
- Förvaltningsakademin
- Issues of Contemporary History / Samtidshistoriska frågor
- Journalistikstudier vid Södertörns högskola
- Läromedel från Södertörns högskola
- Mediestudier vid Södertörns högskola
- Research Reports
- Södertörn Academic Studies
- Södertörn Archaeological Studies
- Södertörn Doctoral Dissertations
- Södertörn Philosophical Studies
- Södertörn retoriska studier
- Södertörn Studies in Art History and Aesthetics
- Södertörn Studies in Education
- Södertörn Studies in Higher Education
- Södertörn Studies in Intellectual and Cultural History
- Södertörn Studies in Practical Knowledge
- Text- och samtalsstudier från Södertörns högskola
- Working Paper