Isolating the Radical Right

Coalition Formation and Policy Adaptation in Sweden
Publication book cover

Backlund, Anders

2020

Den här avhandlingen behandlar frågan om hur etablerade politiska partier agerar när de utmanas av nya partier från den högerradikala partifamiljen. Studien fokuserar på Sverige och hur de svenska etablerade partierna har bemött det högerradikala partiet Sverigedemokraterna. Sverige har varit ett avvikande fall i jämförelse med många andra länder i Europa, där etablerade partier har tenderat både att bilda regeringar med stöd av högerradikala partier, och att ta över deras politiska positioner – framförallt i invandringsfrågan – för att försöka vinna tillbaka väljare. I Sverige valde de etablerade partierna istället (inledningsvis) att förflytta sina positioner bort från Sverigedemokraternas politik. Vidare har partiet trots sin starka position i riksdagen uteslutits från regeringssamarbete.

I syfte att förklara det svenska fallet kombinerar denna avhandling teorier om regeringsbildning med teorier om hur etablerade partier bemöter högerradikala partier. Studien kombinerar kvalitativ och kvantitativ metod för att analysera partibeteende på både lokal och nationell nivå, samt på väljararenan och den parlamentariska arenan. Genom att analysera ett avvikande fall vidareutvecklar avhandlingen etablerade teorier och koncept. Analysen visar att det svenska fallet, trots att det delvis skiljer sig från andra länder, kan förklaras i termer av hur partierna försöker uppnå tre strategiska mål: att vinna röster, att få genomslag för sin politik, och att sitta i regeringsställning. 

Den strategiska förklaringen består av tre delar. För det första måste vi beakta att olika partistrategier – t.ex. valet av sakpolitiska positioner och valet att misskreditera ett annat parti – kan påverka varandra. För det andra måste vi ta hänsyn till att partier inte alltid är fria i sina val. De kan förhindras från att tillämpa en viss strategi, antingen på grund av meningsskiljaktigheter inom partiet eller på grund av att det kan vara väljarmässigt riskabelt att alltför snabbt byta strategi. För det tredje behöver vi ompröva vissa av de koncept som vanligen används inom koalitionsforskningen – t.ex. vad som gör en koalition ”vinnande”, vilka politiska konfliktdimensioner som är de viktigaste, och hur vi bäst mäter förekomsten av ”anti-pakter” mellan partier.

Det strategiska perspektiv som presenteras i avhandlingen visar att isoleringen av högerradikala partier kan förklaras utan att hänvisa till att vissa partier är väsensskilda ”paria”- eller ”anti-system”-partier. Resultaten visar också att ett skifte från isolering till samarbete kan ske snabbt, givet att de strategiska förutsättningarna förändras. Avhandlingen är ett bidrag till koalitionsforskning, till forskning om partibeteende på väljararenan, samt till forskning om hur etablerade partier bemöter högerradikala partier.

Huddinge : Södertörns högskola, 2020. s. 277.

ISBN 978-91-89109-38-4

Södertörn Doctoral Dissertations, 1652-7399; 181

Ladda ner som pdf
Mer information i DiVA
Boken på prisjämförelsetjänsten Bokfynd
Låna boken