Matematik i lärarutbildningen: Studenters kunskaper i och uppfattningar om matematik

En forskningsrapport från MIL- och SKUM-projekten
Publication book cover

Karlsson, Natalia

2015

Under de senaste decennierna har såväl svenska som internationella undersökningar visat på svenska elevers bristande kunskaper i matematik. En konsekvens av detta är att de studenter som nu kommer till högskolan tillhör en generation som enligt TIMSS (2011) och PISA (2015) lyckats mindre bra med den matematik de läst i skolan.

I undervisningen på lärar­utbildningen på Södertörns högskola har vi konstaterat att många av dagens studenter har en proce­durell och ytinriktad uppfattning om matematik och att de bygger sina kunskaper på formler som de inte alltid kan hantera. Denna upp­fattning om ämnet gör det svårt för dem att utgående från dagens utbild­ningsramar uppnå rimliga mål i lärarutbildningen. Detta är bak­grunden till projekten SKUM (Studenters kunskaper i och uppfattning om matematik) och MIL (Matematik i lärarutbildningen) för vilka det övergripande syftet varit att bygga upp kunskaper som kan ligga till grund för en funktionell lärar­utbildning. En sådan utbildning bör vila på veten­skap­lig grund och vara väl anpassad till dagens studenter och deras möjlig­heter att till­godo­göra sig undervisningen på högskolan.

I den här rapporten presenteras resultaten från en diagnos om grund­läg­gande aritmetik (taluppfattning) och algebra. Lärarstuderande med inrikt­ning mot årskurs 4 till 6 fick diagnosen vid starten av sin första kurs i mate­matikämnets didaktik. Avsikten var att kartlägga studenternas styrkor och svagheter med avsikten att därefter planera en utbildning som var anpassad till deras förmågor och attityder till ämnet. Resultaten visar att de flesta av studenterna hade mer eller mindre allvarliga brister när det gällde att lösa enkla uppgifter. Det innebar i sin tur att de fick svårt att följa under­vis­ningen på högskolan.

Huddinge : Södertörns högskola, 2015. s. 24.

ISBN

Working Paper, 1404-1480; 2015:4

Ladda ner som pdf
Mer information i DiVA